meso

Skleda domače solate

Polži na vrtu me ne spravljajo več v obup, zato bo danes za kosilo, poleg konkretnega zrezka, velika skleda domače zelene solate . Moj mož pravi, da ni kosilo, če ni mesa zraven. Pa ne kakršnokoli meso in ne v kakršnikoli obliki. Zrezek mora biti. Spoštovanje je treba imeti do mesa pravi. Pri nas ga ne mešamo z rižem in tudi meljemo ga ne. No, se zgodi izjemoma, da je na mizi pleskavica ali čufti, ampak res izjemoma. 

Moram pa priznati, da jemo tudi zelenjavne juhe in priloge in to vedno več. Včasih sem zelenjavo kupovala v trgovini, zdaj jemo domačo.  Doma pridelano, ki ima bolj intenziven okus ali pa se nam le zdi, ker zagotovo vemo, da se po naši zelenjavi polž ni niti sprehodil, kaj šele, da bi si jo privoščil za večerjo.

solata - polži na vrtu
…z domačo solato

In kako vem?

Naj prej povem še nekaj malega o polžih, da najino » študijsko gradivo » in večerna debata POLŽI NA VRTU, ne bo zastonj.

Lazarji na primer imajo enoletni življenjski slog in začnejo konec poletja ali na začetku jeseni po parjenju odlagati jajčeca v vlažne talne razpoke. Že takrat bi morali ukrepati in jih zatreti, saj se sicer spomladi iz jajčec izležejo mladi polži, ki poškodujejo kaleča semena v zemlji ter podzemne dele vrtnin, v nekaj tednih pa dorasejo in naredijo na vrtu še več škode. Pa kdo se jeseni ukvarja in razmišlja o polžih, ko se narava že poslavlja in nas polži na vrtu ne spravljajo več v obup.

Polži na vrtu so glavni krivci

Vedeti moramo, da se polži najraje zadržujejo na vlažnem, na neobdelanih in zaraščenih zemljiščih, v živih mejah, travnih kupih ter na kompostnikih. Iz svojih skrivališč prilezejo ponoči in v vlažnih, deževnih dneh ali vlažnih delih dneva, na primer ob jutranji rosi. Če se zvečer ali zgodaj zjutraj ne sprehajate po svojem vrtu, boste imeli občutek, da ste edino vi brez polžev na vrtu. Potem pa vas bo kar naenkrat presenetila solata, ki je ne bo več.

V 24 urah lahko namreč pojedo celo od 5 do 50 odstotkov svoje teže. Največkrat polži na vrtu napadejo kapusnice, solatnice, korenje, fižol, grah in špinačo, pred njimi pa niso varni niti gomolji krompirja in pese.

»Solata je zakon!« slišim pri mizi … Seveda, zdaj ko vemo, da jo polži na vrtu ne ogrožajo več.

zrezek in solata
… dober tek

Se beremo… do takrat pa … Naj polži gredo k sosedu!

Mateja B.