Škodljivci na vrtu niso prišli do cvetače

Pomlad v vrtu

Spet mi misli odnese v pomlad.

Narava se prebuja, gozdovi dobivajo lepo zeleno barvo, sosedov travnik je odet v pisane barve, dnevi so daljši in noči krajše. Vedno topleje je in končno sem lahko tople bunde zamenjala z jopicami in suknjiči. Ko je zima in zunaj mraz, vsako jutro stojim pred omaro in razmišljam, kaj obleči, da me ne bo zeblo. Čas pa neusmiljeno beži. Zdaj pa imam zjutraj čas še za kavo na terasi pred odhodom v službo. En dva tri sem oblečena in jutra so takoj lepša, ko lahko opazujem okolico hiše, kako se prebuja.

In pomlad je čas za vrtnarjenje.  Rada sem na vrtu in rada gojim vrtnine. Ponosna sem sama nase, ko lahko na mizo postavim skledo domače solate ali paradižnika. Najina Živa pa je zelo vesela, če ji postrežem s “pohano” cvetačo ali karfijolo po domače 😉 😉 ( Kaj se lepše sliši?) Mame smo znane po tem, da razvajamo svoje otroke s hrano v času njihovega študija.

domača zelenjava
Pohana cvetača …njami

Načrtovanje vrta

Pomlad je čas, ko razmišljam kakšne vrtnine pravzaprav potrebujem. Razmislim, katere pridelke bomo dejansko uporabljali in koliko prostora bomo ob koncu sezone imeli na voljo za shranjevanje vrtnin. Nam se namreč to vsako leto spreminja. Spreminjajo se okusi in zanimivo – zmanjšuje se nam tudi prostor v ozimnici. Po pripovedovanju prijateljic, sklepam, da nismo edini. Skratka, v prvi vrsti za vrt resnično potrebujete predvsem dober načrt.

Največja težava so škodljivci na vrtu

Vendar naj smo še tako dosledni pri gojenju vrtnin, jih vzgajamo z ljubeznijo, gnojimo, zalivamo, ni nujno, da bo naš pridelek zdrav in bogat. Odvisno je od številnih dejavnikov. Najbolj nam jo lahko zagode vreme, na katerega žal nimamo vpliva, še največ sivih las pa nam povzročajo predvsem škodljivci na vrtu. Vsaj meni so jih.  Največ škode na vrtu so nam naredili polži, predvsem tisti brez hišice – veliki rdeči lazar in portugalski lazar. Prebrala sem, da je pred nekaj desetletji bilo težav s polži manj tudi zato, ker so jih pokončale goske , race in kokoši te pa se zdaj prosto pasejo večinoma le še na kmetijah.

Kakorkoli, čeprav polži niso zgolj škodljivci na vrtu, saj do neke mere prispevajo k tvorbi humusa ter odstranjujejo razne ostanke rastlin, se jih moramo, če želimo zdrav pridelek, znebiti oziroma jih pregnati z vrta.

In meni je najbolj všeč   …. Naj polži gredo k sosedu !              

Do naslednjič … zdaj imamo čas – imamo ograjo proti polžem 🙂

Mateja B.