Vrt brez polžev StopSnails

Kozarček … z nasmehom na obrazu. Deluje … zaščita pred polži deluje.

Včasih nisem bila tako nasmejana, sploh ob večerih ne, ko so iz vsake luknje prilezli rdečerjavi polži in puščali za sabo srebrne lesketajoče sledi. Točno sem vedela kakšen je njihov namen. Posadila sem mlado solato, tisto, ki jo imamo najraje, pa čeprav sem vedela, da bom morala biti srečna, če bo sploh katera dočakala jutro.

Mlada solata v vrtu brez polžev
Mlada solata

Zaščita pred polži iz bananinih olupkov

Najin naslednji poizkus v boju proti polžem so bili bananini olupki.  Si predstavljate? Zaščita pred polži iz bananinih olupkov?  Kakšen je pogled na vrt z olupki? Grdo. Pa kljub temu sva okoli vrta na določene dele nastavila bananine olupke. Polži so se res takoj spravili nanje, midva pa sva si nadela rokavice in odstranjevala olupke s polži. Zagotavljam vam, da nisva bila pretirano lačna za večerjo.

Vsak dan urejena okolica

Prebrala sva, da se lahko proti polžem borite tudi tako, da skrbite za urejeno okolico. To pomeni, da redno kosite travo, robove okoli vrta in zamenjujete zastirko. Namreč v vlažnih in visokih travah se radi skrivajo pred nami, saj jih tam težko opazimo.  Vse to sva počela. Kosilnica je pela vsak drugi dan, tako, da so naju sosedi vprašali, če imava kakšno novo tehniko. Red v hiši sem komaj vzdrževala, saj sem se cele popoldneve ukvarjala z okolico hiše in vrta. Polži pa so še vedno vztrajno jedli našo zelenjavo.

Gel proti polžem kot zaščita pred polži

Prijateljica nama je predlagala gel proti polžem, ki naredi mehanično oviro, da polži ne morejo priti do rastlin. Toda gel se je hitro porabil, zato bi bil kar velik finančni zalogaj, če bi želela, da učinkuje po celem vrtu. Takoj sva opustila ta poizkus.

Spoznavanje sovražnikov

Začela sva se spraševati, kaj delava narobe, saj so polži vsako noč imeli žur na najinem vrtu. Kot, da se ne bi imela kaj pogovarjat, sva ob večerih sedela na terasi in preučevala polže. Ne pravijo kar tako, da je sovražnike treba dodobra spoznati, in s polži ni nič drugače. Da bi se jih uspešno znebila, sva se odločila, da se podučiva o njihovem življenjskem ciklu, lastnostih in navadah.

Polži to…polži ono…. Zdaj najin večerni pogovor ne teče več v tej smeri. Zakaj ne? Zaščita pred polži deluje! Kako? …. vam razložim naslednjič..

Zaščita pred polži
Večerna poezija

Do takrat pa… uživajte v sončnem zahodu…

Naj polži gredo k sosedu!

Mateja B.