Če bi vedela

Če bi spomladi vedela vse, kar vem danes, bi brezskrbno uživala na terasi in delala plane za poletje. Tako pa sem prebirala Wikipedijo in ostale kmetijske članke, da bi čimveč zvedela o polžih, ki so me spravljali v obup .

Res je da v vročih poletnih dneh na videz nimamo toliko težav s polži na vrtu, med katerimi je najbolj požrešen rdečkasti Španski lazar. Več težav s polži na vrtu imamo med dalj trajajočim dežjem. Iz skrivališč, kjer je dovolj vlage, se odpravijo hranit zvečer.

polži na vrtu

Polži na vrtu in Wikipedija

Kar nekaj zanimivih in malce strašljivih informacij o polžih sem prebrala na Wikipediji.

Ali veste, da je Španski lazar vrsta polžev lazarjev, ki je uvrščena med 100 najhujših tujerodnih invazivnih vrst na evropskem seznamu tujerodnih in invazivnih vrst?

Odrasli španski lazarji dosežejo dolžino med 80 in 120 mm. So vsejedi in se prehranjujejo s širokim izborom zelenih rastlin, z razpadajočimi organskimi snovmi, pa tudi z mesom živalskih trupel. Kjer se pojavijo v večjem številu postanejo resen škodljivec. Njegov prvoten življenjski prostor je Iberski polotok, kasneje pa so ga v osrednjo oziroma zahodno Evropo in Slovenijo zanesli z rastlinami in prstjo. V Sloveniji so polža prvič opazili v začetku osemdesetih let 20. stoletja, leta 1998 pa so tega polža odkrili tudi v ZDA. Pri nas je edini naravni sovražnik španskega lazarja polž črvasti golač, ki se hrani z jajčeci drugih polžev, vendar pa je v Sloveniji razširjen le v Prekmurju. Leta 1956 so o invazivnem pojavljanju španskega lazarja prvič poročali iz Francije. Letos bi lahko o invaziji polžev poročala jaz. Spravljali so me v obup.

Pobiranje polžev

Univerzalnega recepta proti polžem ni, pomaga kombinacija ukrepov, med katerimi je okoljsko najbolj sprejemljivo in dolgoročno najbolj učinkovito pobiranje. S pobiranjem dolgoročno najbolj zmanjšujemo število polžev, posebej če jih poberemo, preden izležejo jajčeca, iz katerih se bo na pomlad razvil novi rod. To je v Sloveniji konec poletja in v začetku jeseni. Pomembno je tudi uničevanje legel z jajčeci, ki so belkasto prozorne barve. Pri tem se tako mediji kot kmetijski strokovnjaki, večinoma izogibajo tabuju, kam s pobranimi polži na vrtu oziroma kako jih pokončati.

Kaj pa če bi polže pobrali le toliko, da jih prestavite na drugo stran ograje? In se z mislijo kako jih pokončati sploh ne bi ubadali?

JA!

ZDAJ JE TO MOGOČE!

Zdaj vemo veliko več, kot spomladi.

Uživajte ob pogledu na svoje pridelke v ozimnici.

polži na vrtu

Do naslednjič … Naj polži gredo k sosedu!

Mateja B.