Rabim nasvet

Poletja je že zdavnaj konec in tudi jesen se počasi preveša v zimo.  Midva pa se nikakor ne moreva posloviti od vrta. Letos naju nadležni polži v drugi polovici poletja niso več spravljali v obup. Zdaj je pravi užitek delo na vrtu.

September na vrtu

Septembra sva pobrala zrelo zelenjavo. Fižol in grah nisva izpulila, temveč sva ga le odrezala tik nad zemljo, da v zemlji ostanejo korenine, ki z dušičnimi gomoljčki izboljšajo zemljo. Posejala sva zimsko solato, špinačo, redkvice in motovilec. Nadležni polži nam sedaj dovolijo, da bomo tudi pozimi ali zgodaj spomladi imeli domačo solato v skledi.  Na prazne grede pa sva posejala rastline za zeleno gnojenje.

Nadležni polži se buč niso dotaknili 🙂

Oktober v višini

V začetku oktobra sva solato, ki je že pokukala iz zemlje prekrila s plastičnim predorom. V toplih in sončnih dneh jo greva čez dan odkrit, zvečer pa jo ponovno pokrijeva. Da nam je ne uničijo nizke temperature, nadležnih polžev namreč v našem vrtu ni več. Paradižnike z nedozorelimi paradižniki pa sva odrezala pri tleh in jih obesila na glavo v toplem prostoru. Počasi bodo dozoreli.

Tudi okolico hiše je potrebno pripraviti na zimsko spanje. Pravijo, da listavce obrezujemo v dobi mirovanja. Najprimernejši čas je pozno jeseni in pozimi, zato se je tudi moj mož podal v drevo 🙁 Meni je ljubše kadar je na trdih tleh.

Delo na višini 😉

November na trdih tleh

Zato je bolje 🙂 , ker je že november, da pobereva še vso zelenjavo, ki ne bo ostala na gredah pozno v zimo. Grede bo potrebno še zrahljati, pognojiti ter zastreti. Tako bo vrt počakal do pomladi, mi pa bomo vmes uživali ob domači solati.

Kaj pa če bi še malo ostala zunaj? Bi lahko še kaj postorila na vrtu? Še kaj zasadila ali posejala? Naj delo v hiši še malo počaka!

Rabim kakšen vaš nasvet, ker nadležni polži zdaj niso ovira.

Imava ograjo!

Hvala za vsak vaš nasvet …

Do naslednjič … Naj gredo polži k sosedu!

Mateja B.