Vrt brez polžev

Zdaj imam vrt brez polžev! Srečna in zadovoljna sem. Sedim na terasi in občudujem naravo. Res imamo srečo, da živimo v tako lepi deželi. Imamo jezera, gozdove, reke, gore in morje. Duša se ti lahko spočije, če le vidiš, ne samo gledaš.

Zapojem si znano skoraj ponarodelo Avsenikovo pesem : Slovenija – od kod lepote tvoje? Pozdravljamo te iz srca in srečni tu smo doma..

Soseda me ogovori od daleč : “Kaj se dogaja? Imaš svoj žur?”

Odzove se mojemu povabilu na pijačo, čeprav ima delo na vrtu. Spet je pridna.

vrt brez polžev

Steče prijeten ženski klepet in pravi mi, da se bo močno zredila. Kilogrami se ji kar nabirajo.  Vsak dan imajo za kosilo krompir. Krompirjeva juha, pečen krompir, krompirjeva solata… Ne gre mi v glavo. Ne razumem je. Vrt ima , vidim jo, da ga obdeluje in od daleč zgleda, da ji vse krasno uspeva. Zakaj ne jedo več zelenjave?

Polži so krivi. Zmešalo se ji bo zaradi polžev. Tudi ona je proučila vse načine iztrebljanja polžev in jih veliko tudi sama preizkusila. Resnično si želi vrt brez polžev.

Zatiranje polžev

Brala je, da pri zatiranju polžev ne smemo pozabiti, da so polži živali, ki jih je treba pokončati na hiter in neboleč način. Menda jim najmanj muke povzročimo, če jih v vedru prelijemo z vrelo vodo. V nasprotju s tem pa soljenje polžev povzroča dolgotrajno umiranje. Če sol posipavamo po vrtnih tleh, pa z njo škodujemo mikroorganizmom v njih in rastlinam. Precej učinkovit način odvračanja polžev od vrtnih rastlin naj bi bil, da jih zalijemo oziroma poškropimo s poparkom njihovih »sorodnikov«.  Vse to, pa ti obrača želodec. Nič kaj prijetno delo. Razmišlja, da bi poizkusila še z indijskimi tekačicami, ker tudi kupčki suhega koruznega zdroba na gredicah niso bili uspešni. Ko polž zaužije koruzni zdrob, naj bi se v njegovih prebavilih napihnil, zaradi česar bi polž poginil.

Želi si vrt brez polžev

Poslušam jo. Pripoveduje mi z žalostjo in besom v očeh. Čutim jo. Vso njeno delo na vrtu je zaman. Edino kar si trenutno najbolj želi je vrt brez polžev in velika skleda domače solate. Ojoj, poznam to.

Bila sem v njenih čevljih 🙁

Zdaj imam vrt brez polžev 🙂

Zaščita proti polžem na vrtu
vprašaj me zakaj

Do naslednjič …. Naj polži gredo k sosedu 🙂

Mateja B

.