Vrtičkarska sezona se bo počasi začela, zelenjava bo pridno rastla. Na vrtu pa se bodo spet pojavili različni vrtni škodljivci, rjavi španski polži lazarji, pa bramorji, strune…

Španski lazar

Največ škode povzroča španski lazar

Vrsta polža, ki jo v Sloveniji največkrat omenjamo v povezavi s škodo, ki jo dela na vrtovih, je španski lazar. Gre za invazivno in tujerodno vrsto, ki izvorno izhaja iz območja Pirenejskega polotoka, prvič pa smo jo na območju Slovenije potrdili okoli leta 1970.

Če ste spomladi pozorni, lahko opazite, da se drobni, mladi lazarji jemljejo tako rekoč iz zemlje, kamor so polžje matere lani jeseni odlagale jajčeca. (Mimogrede, ste vedeli, da so kopenski polži hermafroditi, to je dvospolniki, do oploditve pa pri rdečih, španskih polžih prihaja med različnimi osebki?)

Lazarji imajo enoletni življenjski krog, kar pomeni, da jih večina zime ne preživi. Po parjenju začnejo pozno poleti ali zgodaj jeseni odlagati jajčeca, zato je za dolgotrajen rezultat najpomembnejše zatiranje polžev vse do jeseni in tudi uničevanje jajčec. Polži v vlažne špranje v zemlji odložijo do nekaj 100 belih jajčec v kupčke, da laže prezimijo.   

Kako se rešiti lazarja?

Pri zatiranju polžev si lahko pomagamo na različne načine. Tukaj je osem nasvetov, kako se znebiti polžev .

1. Pobiranje polžev

Še vedno je med vsemi ukrepi daleč najbolj koristno pobiranje polžev. Pomagajo tudi race indijske tekačice, ki pa “niso stroji”, in zato niso primerne za vse.

Pobiranje polžev
2. Pasti s pivom

Dober učinek lahko naredijo tudi različne vabe, v prvi vrsti pivo. Nalijte ga v ustrezno globoke sklede ali steklenice, nikoli do vrha, vedno naj bodo samo do polovico napolnjene. Vendar je za polže privlačno samo sveže pivo, zato ga je potrebno redno menjavati.

Pivo ne delimo s polži.
3. Koruzni zdrob

Zjutraj jih boste zelo veliko našli na koruznem zdrobu, zato ga nastavite na nekaj koncev vrta.

4. Zasmradite dostop do vrta

Pobrani polži se prelijejo z vrelo vodo, nato pa z ohlajeno zalije obrobje vrta, kar jih bo za nekaj časa odvračalo. Dostop do rastlin jim lahko zasmradite tudi z zastirkami iz gozdne praproti, listov bezga, vratiča ali bele gorjušice, a je potrebno zastirke redno obnavljati.

5. Oteženo premikanje polžev

Na potkah bosta premikanje polžev omejevala kremenčev pesek ali grobo žaganje. 

6. Jajčne lupine

Jajčne lupine posipamo okoli posejanih rastlin. Težava nastane, ker je treba nekaj mesecev zbirati jajčne lupine za eno gredico. Ta ukrep jih ne ustavi, jih le malo odvrne od mladih sadik.

7. Kupljene vabe

Naravi prijazne so le delno učinkovite, tiste bolj učinkovite pa lahko škodujejo drugim živalim, tudi pticam in domačim živalim.  Vsekakor je bolje, da ne enih in ne drugih ne trosite kar povprek povsod po zemlji, saj zanjo niso najbolj primerne. Nastavljajte jih na plitve postavke, kot so denimo pokrovčki od kozarcev za vlaganje, da ne pridejo v stik z zemljo in rastlinami. Tam boste tudi najprej videli, kdaj jih morate ponovno dodati.

– Kaj pa sol in apno?

Polži na vrtu se ne ustavljajo s soljo ali z apnom! Kakovost zemlje se poslabša, poleg tega pa polž, ko prečka področje posuto s soljo ali apnom, takoj odloži vsa jajčeca in se razmnoži. S tem pljuvamo v lastno skledo. Še več, polži na vrtu, ki prečkajo tako področje se le močno slinijo in po navadi ne poginejo!

– Zakaj polžev NE prerežemo?

Polže ne nabadamo ali prerežemo, saj tudi takrat odložijo jajčeca in tako nadaljujejo cikel razmnoževanja.

8. Varna, ekološka in 100 % učinkovita  rešitev

Kot daleč najbolj učinkovito rešitev, s katero smo se 100 % rešili polžev v vrtu za vedno, je ograja proti polžem StopSnails.

Se sprašujete kako?

Vrtni lazarji odlagajo jajčece v kupčke v vlažne špranje v zemlji, da laže prezimijo. Če pri obdelavi gredic naletimo nanje, jih moramo uničiti, da se iz njih splomladi ne razvijejo novi. Res je, da v kolikor nismo uničili vseh jajčec, se bodo polži pojavili v vrtu in jih je potrebno ročno odstranit iz vrta, novi pa zagotovo ne bodo prilezli v vrt po zaslugi ograje StopSnails.

Ograja StopSnails in vrt brez polžev.

StopSnails je rešitev, ki ni le okolju prijazna, ampak je tudi izjemno učinkovita v primerjavi z drugimi omenjenimi razpoložljivimi metodami. Našo ograjo napaja 9V baterija, ki v rednih časovnih presledkih oddaja šibek električni signal,  kar zadostuje za boj proti polžem, hkrati pa je popolnoma varna  za druge živali in ljudi.

Ne verjamete?

Poglejte si, kako smo jih trenirali 😉

Rešimo se polžev brez kemikalij.
Brez polžev v vrtu.
Klik za več o ograji StopSnails

Verjamete? Verjemite!

Želim vam bogat in ekološki vrt ter veliko užitkov pri vrtnarjenju …. BREZ POLŽEV!

Mateja B.