Snežna odeja se je umaknila, v naši lepi deželi bo zadišalo po pomladi. Na dan bodo pokukali prvi znanilci pomladi. V zraku bo čutiti veselje in svežo energijo narave.

Čeprav bo ravno zdaj pravi čas, da poiščete svoj najljubši barvni odtenek pomladne narave, si napasete oči in spočijete dušo ob tisočerih barvah in obiščete cvetoče parke, ki se bodo začeli prebujat in oblačit v cvetoča ogrinjala

bo zdaj čas tudi za delo na vrtu, ki se počasi prebuja iz zimskega spanja.

Delo na vrtu nam spomladi vzame kar nekaj časa. Sejemo, sadimo in negujemo zgodnjo zelenjavo, prve cvetlice in sadno drevje.

Prihajajo ONI!

Nasadili bomo mlado zelenjavo, solato … in prišli bodo oni! Oni?!

POLŽI

Zakaj jih ne marate? Zakaj vas jezijo? Spravljajo v obup!?

Polži niso zgolj sovražniki vrta, saj do neke mere prispevajo k tvorbi humusa ter odstranjujejo razne ostanke rastlin. Vendar, če želimo zdrav pridelek, se  jih moramo znebiti oziroma jih pregnati z vrta.

Najbolj idealno bi bilo, če bi ves čas stali na vrtu in jih sproti odnašali drugam, a je to v praksi neizvedljivo, zato moramo razmisliti o drugih ukrepih.

Nekateri so do nezaželenih vrtnih obiskovalcev prijazni in jih samo odženejo, z drugimi polže uničimo; nekateri so se izkazali za uspešne pri nekom, kdo drug pa tarna, da ti ukrepi ne delujejo. 

Pomlad, delo na vrtu in zaščitna ograja

Najbolje je preizkusiti več različnih možnosti hkrati, od rednega pobiranja, nastavljanja pasti in privabljanja ter zasajevanja njihovih naravnih sovražnikov, pa vse do mehanskih preprek. Kaj zares deluje in kaj ne, boste najbolje ugotovili tako, da posamezne načine preizkusite sami.

Ali pa se prepustite in zaupate nam, ki smo polže »trenirali« in tako prišli do spoznanja, da vam bo edino z ograjo StopSnails uspelo POLŽE pregnati iz vrta ne da bi jim škodovali.

Nam še vedno ne zaupate?

Tu je le nekaj primerov, kjer so nam zaupali in se rešili POLŽEV V VRTU!

Veliko užitkov v prihajajoči pomladi vam želim!

Mateja B.