Se zdi le meni ali čas teče nenormalno hitro? Skoraj tri mesece je že kar sem nazadnje delila svoje misli z vami.

In ne, ni me okupiralo pobiranje polžev v vrtu,  niti nastavljanje pasti proti polžem.

pobiranje polžev

Se pa večkrat nasmehnem, ko zasledim na socialnih omrežjih, kako vrtičkarje polži resnično spravljajo v obup. Misli mi večkrat odtavajo nazaj v prejšnja leta. Vsako leto smo se jezili nad naravo, ki nam ni dopustila, da bi se naša zelenjava znašla le na našem krožniku. Proti vremenu se res ne moreš boriti, proti škodljivcem, še posebej polžem, pa se lahko. 

Prav posebej močni so spomini na naše lansko treniranje polžev. Včasih se vprašam kdo je bil bolj vztrajen. Mi ali polži?  

StopSnails

Zmagali smo mi!

Mesec junij

Pa vendar, že smo v mesecu juniju, v šestem mesecu zapored, kar pomeni, da smo že skoraj na polovici tega leta. Izvirno ime meseca junija je rožnik. Ste vedeli, da so ga že Rimljani poimenovali po boginji Junoni, ki je bila kraljica bogov, boginja neba, ter kot najpomembneje boginja zakona in družine. In to je mesec v katerem nastopi najdaljši dan in se uradno začne poletje. Vsi, še posebej učenci, nestrpno pričakujemo konec meseca saj se začno najdaljše počitnice v letu. V mislih smo z eno nogo že na dopustu in prihaja čas samo za nas in družinsko življenje. Nekaj brezskrbnih dni, poležavanje na soncu, ne delanje nič ali preživljanje dneva s knjigo v roki bo vsem koristilo.

ne delanje nič

Obveznosti na vrtu

Do takrat pa imamo še nekaj časa in obveznosti na vrtu. Vse gredice so skoraj že zasedene, vrt pridobiva svojo podobo bujnosti. Plodovke uživajo v toploti in pridobivajo na zeleni masi. Še vedno imamo čas, da posadimo kumare, papriko, buče, lubenice in melone, če še nismo uspeli. Sejemo cvetačo in brokoli za pozno jesensko uporabo ter endivijo in radič. Paradižnikom redno odstranjujemo zalistke ter jih vežemo na oporo oz. jih sukamo okoli vrvice. Pobiramo grah, bob, zgodnjo kolerabico, solato, korenček, mlado čebulo, zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in zgodnji krompir. Vse to nam uspeva, če smo zgodaj spomladi poskrbeli za svoj vrt in ga zaščitili pred polži. Nam je uspelo .

Pa vam?

bujnost

Nikoli ni prepozno!

Zato…. uživajte v vrtnarjenju do naslednjič!

Mateja B.