Zima se je začela poslavljat ali pa nam ponuja le lažen občutek slovesa. Mogoče pride nazaj, nikoli ne vemo. Vsako leto nestrpno pričakujem prve sončne žarke, sončno svetlobo in toploto. Komaj čakam, da se nastavim soncu in vsaj nekaj trenutkov preživim na naši terasi.

Danes sem srečna. Z možem sediva na terasi in se nastavljava soncu. Nekaj časa se pogovarjava, večino časa pa gledava vsak v svoj telefon ali v kmetijske revije, ki sem jih prinesla iz knjižnice. Proučujeva polže. Zadnje čase sva res družabna. Ograja za polže je edino kar naju zanima.

Obujanje spominov

Kar na enkrat me prešine : “Danes je tisti dan! “

Začudeno me pogleda: “Kakšen dan?” Odloži revijo jaz pa mu vsa raznežena začnem razlagat. “Bila sva na krajšem dopustu na morju. Sedela sva ob obali. Gledala kako sonce zahaja. Morje je dobivalo drugačno barvo in nebo je žarelo. Držala sva se za roke in se šla romantiko. Krasen večer je bil, ki ga nikakor nisva hotela zaključit. Se spomniš? Določila sva, da je ta večer kriv, da smo postali trije.”

V glavi le ograja za polže

Gleda me in mi v trenutku odgovori v svojem slogu, kot zna le on:
“Vemo, kako nastane otrok, vemo kako je to pri čebelicah 🙂 🙂 🙂 pa ti veš kako je pri polžih?”
Vzame nazaj revijo in mi na glas prebere .

Po glavi mu gre edino ograja za polže

“Polže delimo na tri vrste. Lazarje, slinarje in velike polže. Polži slinarji so dvospolniki – hermafroditi, to pomeni da imajo tako ženske kot tudi moške reproduktivne organe. Razmnožujejo se z jajčeci. Ta so bele barve in po velikosti spominjajo na granule gnojila. Pri parjenju se najprej združita dva osebka, ki se obojestransko osemenita, nato sledi še oploditev. Lahko pride tudi do samooploditve. Svoja jajčeca odlagajo v začetku poletja, na osebek 400-600 jajčec. Po mesecu dni se izležejo mladi polži, ki pa spolno dozorijo po 60 dneh. Polži lahko živijo kar nekaj let , 2 do 6 let,  in vsako leto postanejo večji ter pojedo več.”

Ograja za polže
Ograja za polže StopSnails

Toliko o obujanju spominov in romantiki mojega moža 🙁 sploh v času, ko mu gre po glavi edino ograja za polže.

Do naslednjič…. Naj polži gredo k sosedu!

Mateja B.