Snežna odeja se počasi umika, v naši lepi deželi že diši po pomladi. Na dan so pokukali prvi znanilci pomladi. V zraku je čutiti veselje in svežo energijo narave.

Čeprav je pravi čas, da poiščete svoj najljubši barvni odtenek pomladne narave, si napasete oči in spočijete dušo ob tisočerih barvah in obiščete cvetoče parke, ki se začenjajo prebujat in oblačit v cvetoča ogrinjala je zdaj čas tudi za delo na vrtu, ki se prebuja iz zimskega spanja.

Delo na vrtu

Delo na vrtu nam spomladi vzame kar nekaj časa. Sejemo, sadimo in negujemo zgodnjo zelenjavo, prve cvetlice in sadno drevje. Proti koncu meseca z gred odstranimo zimsko zaščito.  Kompost razkopljemo in z njim pognojimo grede v vrtu. Kompost ali hlevski gnoj raztresemo vsaj tri tedne pred setvijo. Grede z grabljami razrahljamo in poravnamo. V rastlinjak ali v posode na notranjih okenskih policah posejemo različno zelenjavo, ki jo bomo aprila presadili v grede. Ob koncu meseca, če razmere dopuščajo, lahko na prosto sejemo zelenjavo, ki ni občutljiva na nizke temperature.

Zdaj je pravi čas, da pomislimo tudi na mlado zelenjavo, ki bo pokukala iz zemlje ali pa jo bomo nasadili v vrt. Bo, ko zraste, pristala na našem krožniku ali si jo bodo še mlado postregli polži?

Korona ali rdeči polži?

Se še spomnite lanske pomladi? Kaj je bila glavna tema pogovorov?  Vsaj pri nas! Korona in rdeči polži na vrtu.

Se bo zgodovina ponovila? Kaj pa, če se vsaj o polžih ne bi več pogovarjali?

Kako?

Lazarji imajo enoletni življenjski krog.  Pozno poleti ali zgodaj jeseni, po parjenju, so v vlažne špranje v zemlji odložili do nekaj 100 belih jajčec v kupčke, gnezda. Če bomo pri obdelavi gredic naleteli nanje, jih moramo takoj uničiti, sicer se bodo iz njih izvalili mladi polži. Mi pa se bomo spraševali od kod so se vzeli – seveda iz zemlje. 

Novih polžev v naš vrt ne bo…..

Tema pogovora za naslednjič ….

Naj polži gredo k sosedu 😉

Mateja B.

Ena misel o “Delo na vrtu”

Komentarji so onemogočeni.