Bi radi imeli čudežno sredstvo proti polžem?

Razumem, da so vam polži zdaj zadnja skrb. Kdo sploh razmišlja o njih, ko zunaj sneži?

Beli čudež

Sedim s skodelico dišeče kave v rokah ob kaminu in skozi okno opazujem naravo, kako dobiva svojo zimsko podobo. Kakšna umetnost je narava, da zna narediti takšne spremembe. Zna narediti sneg, pobeliti vse okoli nas in nam ponuditi možnost umirjanja. Kdo ve, kako bi se brez snega umirili. Ali bi naša življenja brez letnih časov znala vedeti, kdaj je potrebno malo potegniti ročno zavoro in umiriti vsakdanji ritem. Le kako bi zmogli brez pogledov skozi okno na belino zasnežene pokrajine?

Pa vseeno, zima je čas, ko v vrtu ni veliko dela. Zdaj je čas za razmislek in pripravo na novo sezono. Brez hitenja, brez naglice.

Čudežno sredstvo proti polžem

Zapadlo je kar nekaj snega in treba je med ali po sneženju očistiti sneg z vednozelenih grmovnic in dreves. Na zelenjavnem vrtu nimamo veliko dela, saj je večina gredic praznih. Lahko pa uspešno pridelujemo radič, motovilec in nekatere druge zelenjadnice, če imamo toplo gredo. Pri ogrevanem rastlinjaku, pa bi bil izbor zelenjave bistveno večji.  In v tem obdobju leta nam našo zelenjavo nihče ne ogroža. Kot bi imeli čudežno sredstvo proti polžem.

Ptice na vrtu

In zdaj je čas, ko se lahko malo bolj posvetimo pticam. Namestimo ptičjo hišico s semeni in redno skrbimo za zalogo semen. Po vrtu lahko obesimo pogače za ptice, kosom pa bomo pomagali, če jim bomo vsake toliko časa nastavili kakšno jabolko. Ptice bodo redno obiskovale naš vrt v sezoni in se hranile s številnimi škodljivci, če jih bomo redno hranili preko zime. Vendar še vedno ne bodo čudežno sredstvo proti polžem.

Vedno nekaj novega

V zimskem času imamo tudi več  časa za izobraževanje. Preberemo lahko vse članke v vrtnarskih revijah, ki jih zaradi obilice dela do sedaj nismo utegnili. Prav tako lahko vzamemo v roke knjige in se podučimo o drugačnih tehnikah vzgoje rastlin. Zdaj je čas, da obiščemo spletne trgovine, ki ponujajo semena in rastline, ter iščemo ideje za novo sezono. Resnično pa se ne rabimo obremenjevati in iskati čudežno sredstvo proti polžem. Zdaj je vsaj ena skrb mimo!

In pogled skozi okno na belino zasnežene pokrajine nas opomni, da obstajajo čudeži.

Čudežno sredstvo proti polžem čaka na vas!

vprašaj me zakaj

Uživajte v čarobnem decembru in bodite pripravljeni na čudež, kajti

“Živite lahko samo na dva načina. Tako kot da ni nič čudež, ali pa tako, kot da je vse čudež.”  A.E.

Do naslednjič …. Naj polži gredo k sosedu!

Mateja B.